Sydhavnens forlag

Enghave Kanal

Kunstfyrværker Fritz Busch

Buschvej er en af Sydhavnens ældste veje. Den går igennem Haveforeningen Frederikshøj og var oprindeligt en sti fra gården Frederiksholm og ned til kysten ved Kalveboderne. Men hvem var Busch? Og hvorfor er vejen opkaldt efter ham?

Buschvej i Haveforeningen Frederikshøj

Fritz Busch var kunstfyrværker i Tivoli fra 1883 til han døde i 1922 – altså i næsten 40 år, og i alle årene havde han sit værksted i Sydhavnen.

Værkstedet blev oprindeligt bygget i 1882 på en grund mellem Kirkesøen og Peter Sabroes Gade, som han lejede af Frederiksholms Teglværk. Busch’s første værksted kan ses her på en illustration fra 1894 i det populære magasin ’Nordstjernen’.

Fritz Busch og frue ved hans 25 års-jubilæum i 1907

I 1907 havde Fritz Busch 25-års-jubilæum som kunstfyrværker, og i den anledning blev dette foto taget af hr. og fru Busch i deres lille værksted.

Busch's første værksted i 1913

Da AKB begyndte sine byggerier i 1913, måtte Busch flytte sit værksted til den nuværende Buschvej. Til højre AKB's første byggeri og i baggrunden Trekronersgade i Valby.

Buschvej i 1916

Tivoli fejrede sit 75 års jubilæum i 1918, og til festligholdelsen bestilte haven et særligt stort fyrværkeri hos Busch. Busch havde indkøbt store mængder brandfarlige kemikalier. Men en dag under arbejdet røg værkstedet i luften. Inden den hestetrukne brandsprøjte fra Vesterbro var nået ud til ham, var værkstedet brændt ned til grunden. Ingen kom dog til skade, men alle forberedelser til Tivolis jubilæum var ødelagt sammen med huset og de kostbare materialer. Fritz Busch var fallit! Men han havde mange venner. Alle der arbejdede i Tivoli samlede nu penge ind, og han blev i stand til at genopbygge værkstedet. Få år senere flyttede værkstedet til Vallensbæk, og Haveforeningen Frederikshøj blev anlagt.

Udsnit af plakat fra 1916, som kan købes hos Enghave Kanal - se her.

Enghave Kanal • email: pelind@comxnet.dk •