Sydhavnens forlag

Enghave Kanal

Musikken

wagnersvej

I forbindelse med Metrobyggeriet på Mozarts Plads er skulpturen Musikken midlertidigt nedtaget, og lokaludvalget for Kgs. Enghave har udvirket, at den nu er opstillet på den grønne trekant på Wagners Vej ved Karens Minde kulturhus, indtil Metroen åbner i 2024.

AKB Karré 17

Skulpturen ”Musikken” blev skabt i 1913 af billedhuggeren Carl Johan Bonnesen på bestilling af brygger Carl Jacobsen, Carlsberg. Siden 1955 har den stået på Mozarts Plads, fordi man fandt en idémæssig sammenhæng med pladsens navn og med "Musikbyen".

Skulpturen Musikken Skulpturen Musikken

Skulpturen blev til på bestilling af Carl Jacobsen, som godt kunne lide Bonnesens skulpturer. Jacobsen ønskede to skulpturgrupper – ”Dansen” og ”Musikken” - som han bestilte hos Carl Bonnesen. De skulle opstilles sammen foran Ny Carlsberg Glyptoteket, som også var bryggerens projekt. Bonnesen blev færdig med ”Musikken” i 1913. Brygger Jacobsen døde året efter, og gruppen ”Dansen” blev kun udført i gips, men aldrig støbt i bronze. ”Musikken” stod i mange år foran Glyptoteket. Fra 1932 stod den foran Semmers Kvindeseminarium (nuværende Metropolitanskole) på Nørrebro, og først i 1955 kom den til Mozarts Plads.

Carl Bonnesen arbejder på skulpturen Musikken

Carl Bonnesen i atelieret med model under forarbejdet til ”Musikken”. Som modeller anvendte Carl Bonnesen unge ballet-danserinder fra det Kgl. Teater efter brygger Jacobsens ønske.

Carl Bonnesen var født 1868 i Ålborg, og efter en tømrer-uddannelse kom han i 1886 ind på kunstakademiet i København. I begyndelsen af 1890’erne fik han sit gennembrud og vakte opsigt med sine skulpturer. Carl Bonnesen døde i 1933.

Sydhavn Teater opfører Musikken

Mens vi ventede på at Musikken blev repareret inden genopstillingen, udfyldte Sydhavn Teater tomrummet med en lille event. Idé: Jakob Milthers, foto: Mathilde Johnsen.

Enghave Kanal • Sydhavnens forlag • email: pelind@comxnet.dk •