Sydhavnens forlag

Enghave Kanal

Stubmøllevej

Stubmøllevej er opkaldt efter en mølle, der lå hvor hjørnet af Haydnsvej ligger i dag. Oprindeligt hed møllen Lucie Mølle, og den stod på Københavns vold på Gyldenløves Bastion nær Rådhuspladsen. På en senere billedrekonstruktion af Franz Sedivy kan man se Gyldenløves Bastion med Sankt Lucie mølle som det så ud i 1873. Møllen stammede oprindeligt helt tilbage fra 1669, men var blevet fornyet flere gange i tidens løb. Resterne af Gyldenløves Bastion ligger i dag i Tivoli bag ved ’Rasmus Klump’. Da denne del af Københavns vold blev revet ned i 1886, blev møllen flyttet til Kgs. Enghave.

Sankt Luciemølle omkring 1873. Stubmøllen 1909

Stubmøllen blev genopført ved det nuværende Stubmøllevej. Denne vej var den gang et stykke af Enghavevej, som siden 1795 gik helt fra Enghave Plads til Gl. Køgevej.

Stubmøllen i 1909. Villaen i baggrunden lå Stubmøllevej 21. Møllen er tydeligvis ude af drift og forfalden, efter at den havde stået der siden 1886. En stubmølle var en særlig type mølle som stod på et drejeligt stativ – en stub – så møllen kunne drejes op mod vinden.

I 1914 gik stubmøllen op i flammer. Det forlød at lokale vagabonder i kådhed havde afbrændt den - Sankt Hans aften! De gamle fotos af Stubmøllens brand viser at det ikke var mørk nat, da møllen gik op i flammer, for der er solskin og skygger. Men folk der stimlede sammen er festklædt, og det passer fint med at det har været Sankt Hans, og solen går jo ned sent ved midsommertid. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Stubmøllen i brand Stubmøllen i brand

Nedenfor: Stubmøllevej i vinteren 1943. Stedet hvor Stubmøllen lå, er lige til ventre for hestevognen.

Stubmøllevej 1943
Enghave Kanal • Sydhavnens forlag • email: pelind@comxnet.dk •