Sydhavnens forlag

Enghave Kanal

Foredrag & events

Slusen i 1916 tegnet af Franz Sedivy

Udstilling: Slusens historie igennem 120 år

Udstillingen viser med flotte fotos og forklarende tekst slusens betydning igennem 120 år, og de store forandringer der er sket. Den er fremstillet af Paul-Erik Lind

De frivillige slusevagter har opsat et udstillingsskab med støtte fra By & Havn. Slusevagterne betjener slusen i sommerhalvåret, så mindre fartøjer kan sejle mellem Køge bugt og Øresund uden at skulle uden om Amager. Alle vagterne er frivillige, der dyrker lystsejlads i en af de 27 bådeklubber fra Nordre Toldbod i Københavns havn til Kalvebodbroerne i Hvidovre. De har sammen dannet Sluselauget.

Sydhavnen under besættelsen

Tre små film om Sydhavnen under besættelsen med hvert sit tema: de mange sabotager, den nazistiske terror på Mozartsvej, og flygtningene, der døde i tusindvis og nu ligger på Vestre Kirkegård.

Stubmøllevej 1944

Sabotagerne i Sydhavnen

Under krigen var der meget industri i Sydhavnen, og virksomheder der arbejdede for den tyske krigsmagt blev ramt af voldsomme sabotager. Sabotørernes våben kunne ikke hamle op mod 'die Wehrmacht', men de var opfindsomme, og deres aktioner slog hårdt og var ofte meget dristige.

 

 

Mozartsvej

Nazistisk terror

Sydhavnerne afskyede den nazistiske besættelse, og derfor fik de Heinrich Himmlers terror at føle, da han slap SS-mordere løs mod jævne borgere på Mozartsvej. Nogle af morderne var danske SS-mænd, og i et tilfælde var bødlen og offeret gamle venner. Historien er ikke for børn!

 

 

Begravelse af tyske flygtninges urner på Vestre kirkegård, 1945 Flygtningene

Nazismen havde ikke kun ofre blandt sine modstandere. Den tyske civilbefolkning blev også påført ufattelige lidelser. Tusinder af ofrene ligger begravet på Vestre kirkegård i Sydhavnen. Børn, kvinder, gamle mennesker, og unge mænd, som blev lemlæstet på østfronten og ofte var tvunget til krigstjeneste.

 

Serien er strikket sammen på kun 3 uger med simpelt udstyr som erstatning for min aflyste rundvisning, så bær over med småfejlene!

 

Frihedskæmpernes parade på Enghavevej, maj 1945

Mandag den 4. maj 2020:

Sydhavnen under besættelsen - byvandring

Med de seneste restriktioner vil det ikke være muligt at gennemføre byvandringen. Vi arbejder på i stedet at lave en digital byvandring om besættelsen, og håber på at få den klar til den 4. maj - 75-årsdagen for Danmarks befrielse fra nazistisk besættelse.

Vi ved ikke på nuværende tidspunkt om det vil være muligt at gennemføre byvandringen. Vi følger epidemiens udvikling nøje, og sætter ny information op, når vi ved mere. Måske bliver byvandringen udsat til senere.

Arkitekttegning af Karré 3

Tirsdag den 3. marts kl. 19 i Stalden:

Historien om Karré 3 - og omegn

Hør historier om livet i Karré 3 siden den blev bygget i 1914 (og lidt før), og se de flotte historiske billeder fra karréen og den nærmeste omegn. Lokalhistorikeren Paul-Erik Lind fortæller og viser billeder fra livet i karréen og den nærmeste omegn.

Kun adgang for beboere i Karré 3

Sabotage på Stubmøllevej

Onsdag den 26. februar 2020:

Sydhavnen under besættelsen - billedforedrag

For 75 år siden blev Danmark befriet efter 5 års besættelse. Hvordan forløb disse mørke år i Sydhavnen? Lokalhistorikeren Paul-Erik Lind fortæller og viser billeder. Hør om sabotager i havneområdet, nazistiske terrormord på Mozarts Vej, den unge Karen fra Schubertsvej der styrede en gangsterbande, og de tyske flygninge på Vestre Kirkegård, der døde i tusindvis.

Frederiksholm kirke, Louis Pios Gade 8, kl. 14:30. Fri entré.

Torsdag 6. juni 2019, Karens Minde Kulturhus

DEBATSCENE: HVAD NU, SYDHAVNEN?

Sydhavnen i København og Sydhavnen i Aarhus er begge inde i en rivende byudvikling med helt nye kvarterer, erhverv og infrastrukturer på vej. Kan Sydhavnskvartererne følge med? Er der plads til alle? Og hvad binder byen sammen i en brydningstid?

Mozarts Plads - fra oldtid til Metrotid

Der er fernisering af udstillingen ”Historien om Mozarts Plads - fra oldtid til Metrotid”
onsdag den 19. december 2018 kl. 16-17 ved Metrohegnet ved ”Bananen”, Mozarts Plads 2.

Indvielse af den nye sløjfe for sporvognene på Mozarts Plads den 15. oktober 1937

Lokalhistorikeren Paul-Erik Lind har fremstillet 9 plancher med store forstørrelser af billeder fra pladsens historie. Alle er velkomne til ferniseringen, hvor du kan nyde et glas vin eller sodavand, mens du kigger på billederne, og du får lejlighed til at stille spørgsmål til Paul-Erik Lind.

Kulturhavn 25.-26. august 2018

wagnersvej

Lørdag den 25. august kl. 14.00 vises filmen "Sydhavnen. Industrihavnen fra 1880 til i dag" udgivet af Enghave Kanal. Beboerlokalet, Thad Jones Vej 2. Askholms gårdlaug. Se trailer her

Enghave Kanal er også involveret i Sydhavnsguiderne, som beretter vidt og bredt om Sydhavnens forvandling fra gamle dages industri, fragtskibe og fiskeri til moderne boliger, fritidssejlads og fredede grønne områder.

Det sker på sejlturene mellem det centrale København og havnens sydligste punkt, Sydhavnsslusen.

På billedet ovenfor ses Telværkshavnen i 1962 med alle de store industrivirksomheder: B&W Teglholmen med den runde støberihal, Ålborg Portlands betonsilo på Sluseholmen og Ford Motor Company ved Sydhavnsgade.

Gade- og stednavne i Sydhavnen

Onsdag den 11. april 2018 kl. 19 på det Gamle Posthus på Borgbjergsvej. Fri entré for alle.

Mange af Sydhavnens gade- og stednavne knytter sig til vores lokalhistorie. Paul-Erik Lind fortæller historien bag disse navne. Hvem var P. Knudsen og Borgbjerg? Hvor lå Ellebjerget? Hvornår lå her et teglværk og et støberi og hvorhenne?

Der bliver vist masser af billeder!

Billedforedraget bliver afholdt i anledning af foreningen Enghave Kanals 20 års jubilæum.

Gadenavne i Sydhavnen

 

Enghave Kanal • Sydhavnens forlag • email: pelind@comxnet.dk •