Sydhavnens forlag

logo for Enghave Kanal

Enghave Kanal

Sydhavnens historie

Her kan du se fotoserier om Sydhavnens historie og læse om den. Vi bringer løbende nye serier med billeder og tekst.

Gården Frederiksholm

I 1800-tallet opstod der et antal lyst- og avlsgårde i Kgs. Enghave. Frederiksholm var den største, og navnet optræder stadig i mange nutidige stednavne. Men hvem var egentlig denne Frederik?

Frederiksholm 1916

Karens Minde

I 1800-tallet opstod der et antal lyst- og avlsgårde i Kgs. Enghave. Frederiksholm var den største, og navnet optræder stadig i mange nutidige stednavne. Men hvem var egentlig Frederik?

Frederiksholm 1916

Frederiksholms Kalk- og Teglværker

Teglværket lå fra 1871 til 1918 ved det nuværende Borgbjergsvej og var en af Københavns største arbejdspladser. Her blev murstenene til Københavns brokvarterer gravet op af Sydhavnens lerede jord og brændt til tegl og sten. Københavns rådhus og Tivolis hovedindgang var blandt aftagerne.

Frederiksholms Kalk- og Teglværker

Buschvej

Tivolis kunstfyrværker Fritz Busch havde sit laboratium i Kgs. Enghave i næsten 40 år, og vi har en vej opkaldt efter ham. Hvem var han? og gav det problemer med alt det krudt?

Fyrværkeriværkstedet i 1894

Frederiks Brygge

Specialstålhallen set fra Vasbygade med togspor tværs igennem hallen og helt ud til kajen på den anden side. Det italienske supermarked Supermarco flyttede ind her i 2015, og nye boligblokke skyder op. I mange år lå Lemvig-Müller & Munck her, og det var Danmarks største leverandør af stål og jern.

Lemvig-Müller & Muncks specialstålhal

Anker

Anker Jørgensens hjem var i Sydhavnen igennem det meste af hans liv. Da han giftede sig med Inger valgte de det kooperative boligbyggeri Frederiksholm i Sydhavnen – i mange år i AKB Karré 7 på Borgbjergsvej. Hans motto var: at stå i fagforening, bo kooperativt og handle kooperativt (i Brugsen).

Anker til gårdfest i AKB Karré 7

Gastårnet

Den 108 meter høje gasbeholder var et pejlemærke, som kunne ses over store dele af København. Køgevejens Gasbeholder blev opført fra 1965 og taget i brug den 21. december 1967.

Gastårnet vælter november 2012

Sydhavnstippen

Tippen i Sydhavnen er en gemt naturperle, som flere og flere har fået øje på. Ikke mindst lækat, ræve, fasaner, fiskehejre, dobbeltbekkasin, dompap, dværgfalk, ederfugl, nattergal, mosehornugle, tornskade, skovsneppe, tårnfalk, vandrefalk og mange andre.

Sydhavnstippen
Enghave Kanal • Sydhavnens forlag • email: pelind@comxnet.dk •
S